Yemek Yapımında Yeni Trend: Hindistan Cevizi Yağı

Comments (0) Trendler

hindistan_cevizi_yagi

 

Son yıllarda hızla yükselen doğaya ve doğala dönüş  trendinin gözde ürünlerinden biri de Hindistan cevizi yağı. Bu yağ; saç, tırnak, cilt gibi vücudun hemen her bölgesinde besleyici ya da onarıcı bir ürün olarak güvenle kullanılabildiği gibi daha sağlıklı bir alternatif olduğundan dolayı yemeklik yağların kullanıldığı tüm yemek tariflerinde, pasta tariflerinde, kek ve kurabiye tariflerinde ve meyve kokteyllerinde de kullanılabiliyor.

Gıda sektöründe hayvansal yağların ve diğer bitkisel yağların kullanıldığı her alanda kullanılabilen Hindistan cevizi yağı, oda sıcaklığında eriyerek sıvı hale gelir. Isıtıldığında zararlı hale gelen bazı yağların aksine, sağlıklı formunu korur. Kendine has kokusu ve lezzetiyle, tüm yemek tariflerinde, pasta tariflerinde, kek ve kurabiye tariflerinde, meyve kokteyllerinde kullanılabilen Hindistan cevizi yağı giderek daha popüler hale gelmektedir. Tüm tarifler için, tarifteki yağ yerine Hindistan cevizi yağını kullanmak mümkündür. Hindistan cevizi yağının yanma oranı, diğer yemeklik yağlara göre daha yüksektir. Bu sebeple özellikle fast food restoranları ve kafelerde kızartma yapımında, sinemalarda patlamış mısır yapımında tercih edilmektedir.

Hindistan cevizi yağının kullanım alanları

Tropikal ülkelerde yetişen Hindistan cevizinin, tüm hastalıkları iyileştirdiğine inanılır. Bu inanış nedeniyle Hindistan cevizi ağacı Sanskritçe’de  “yaşam için her şeye yeten” (kalpawriksha) , Filipinler’de ise  “yaşam ağacı” (life of tree) olarak nitelendirilmektedir. Gerçekten de Antiviral,  antibakteriyel ve antifungal özellikleri olan Hindistan cevizi yağı, tropikal ülkeler ve Uzak Doğu ülkelerinde kozmetik, medikal ve gıda alanlarında binlerce yıldır kullanılıyor. 1940’lı yıllarda Amerika’da kullanılmaya başlamasıyla birlikte tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır.

Hindistan cevizi yağının hızla artan şöhretine kayıtsız kalamayan organik ürün tüketicilerinin talebi doğrultusunda, ülkemizde de adı duyulmaya başlamış ve raflardaki yerini almıştır. Uzun yıllar yalnızca kozmetik ürünlerde gördüğümüz Hindistan cevizi yağı, son yıllarda ülkemizde de yemeklik yağ olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Hindistan cevizi yağının faydaları

Kalp dostu bir yağ olan Hindistan cevizi yağı, sindirime yardımcı oluşundan dolayı sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı da immün sistem hastalıklarında önleyici olarak kullanıldığı gibi metabolizmayı hızlandırma özelliği ile kilo verme amacıyla da kullanılmaktadır. Tedavi edici ve önleyici özelliklerinin yanı sıra cilt bakımı, saç bakımı, ağız ve diş bakımı için de kullanılabilen Hindistan cevizi yağının kullanım yelpazesi oldukça geniştir. Bu nedenle hem doğal kozmetik hem doğal medikal hem de sağlıklı gıda tüketicilerinin gözdesi olması kaçınılmaz olmuştur.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>